Nyúl Péter nagy szájánál csak a füle nagyobb

„Gyerekkoromban apám sokat olvastak nekem Nyúl Péter-meséket, úgyhogy érzelmileg erősen kötődtem ehhez a figurához – árulja el Will Gluck, a hírneves, kékkabátos nyuszi főszereplésével készült első játékfilm, a Nyúl Péter (Peter Rabbit) rendezője és társ-forgatókönyvírója. – Aztán felnőttem, én is apuka lettem, és újra előkerültek ezek a kedves régi mesék. És rájöttem, mit imádok bennük a legjobban: azt, hogy a főhősük egy igazi hóhányó! Fantasztikus lehetőség, hogy Beatrix Potter halhatatlan mesefiguráját most mozivásznon indíthatjuk új kalandokra.”
„Hálás vagyok Willnek, hogy megtalált ezzel a szereppel – mondja Péter eredeti hangja, az ismert angol komikus, James Corden. – Mint minden angol gyerek, én is Nyúl Péteren nőttem fel. Ez a nyuszi éppúgy része Angliának, mint a bundás hal és a sült krumpli.”

Beatrix Potter klasszikus meséiben Péter az öreg Mr. McGregorral vív állandó harcot: az anyai intelmek ellenére gyakran beszökik lakomázni a gazda veteményeskertjébe. A filmben Mr. McGregor halála után a birtok egy távoli unokaöcsre, Mr. Thomas McGregorra (Domhnall Gleeson) száll, aki hadjáratot indít a pákosztos nyuszik ellen. Péter a családját és a barátait hívja segítségül: Tapsit, Fülest, Pamacsot, Nyuszi Benjámint, Kacsa Jolánt, Pecás Jeremiást, Tüskés nénit és a többi mulatságos figurát a Beatrix Potter által írt és illusztrált történetekből, akiknek a film eredeti változatában olyan kiválóságok kölcsönzik hangjukat, mint Margot Robbie, Elizabeth Debicki, Daisy Ridley, a Grammy díjas Sia, illetve David Wenham.

„Szerettünk volna minél több eredeti mesefigurának helyet szorítani a filmben és megjelenésüket is Potter csodás illusztrációihoz igazítottuk.”

 

 

 

 

 

 

„Elutaztunk Londonba, és áttanulmányozzuk a Beatrix Potter archívumban őrzött eredeti vízfestményeket – meséli Zareh Nalbandian producer. – Ezek pontosan akkorák, mint a könyvekben. Belőlük kellett létrehoznunk azokat a figuraterveket, amelyek lényegüket tekintve azonosak az eredetiekkel, és megélnek a 21. században a mozivásznon.”

A figurák hitelességéhez azonban nem volt elegendő a külső hasonlóság: személyiségük sem különbözhetett a Potter által megálmodott eredeti karakterekétől.
„Péter egy vagány nyuszisrác, aki imád bulizni, rakoncátlankodni, de aranyból van a szíve – magyarázza Gluck. – Az anyja a lelkére köti, hogy közelébe se menjen Mr. McGregor veteményeskertjének, ahol az édesapját annak idején fülön csípték. Erre mit csinál? Egyenesen a kertbe megy. Iszonyú magabiztos, azt hiszi, hogy soha nem érheti baj. Mindig a saját feje után megy, és csak akkor kap észbe, amikor már nyakig ül a pácban.”

„A történet során azonban lassan ráébred, hogy ő sem tehet meg mindent, felelősséggel tartozik három húgáért és a kis kuzinjáért – folytatja a rendező. – És arra is rájön, hogy Mr. Thomas McGregor nem feltétlenül szörnyeteg. Péter voltaképp egy kamasz, aki apránként felismeri, hogy a dolgok nem feketék vagy fehérek.”

A Potter-féle mesefigurák eredeti karakterének megőrzése olyan fontos volt az alkotók számára, hogy a történet fejlesztésekor folyamatosan egyeztettek a Beatrix Potter szellemi örökségét gondozó Frederick Warne & Co. kiadóval, amely az eredeti meséket megjelentető Penguin Random House egyik részlege.

„Izgalmasnak találtuk, hogy Nyúl Péter új kalandokra indul, és tovább szélesíti rajongótáborát – mondja Susan Bolsover, a Frederick Warne & Co. Ltd. licenszjogokért felelős igazgatója, aki executive producerként vett részt a film elkészítésében. – A történet napjainkban játszódik, de Will Gluck meggyőzött bennünket, hogy megőrzi a Beatrix Potter könyvek szellemét, és vigyázni fog a mi kedves kis imposztorunkra.”

„Péter kalandjaiból a gyerekek megtanulhatják – folytatja a Bolsover –, hol húzódnak azok a határok, amelyeket nem tanácsos átlépni, és ha ne adj isten mégis megtennék, hogyan kell méltósággal viselni a következményeket. A történeteknek komoly erkölcsi tanulsága van, a gyerekek azonban mégsem érzik őket szájbarágós meséknek. És pont ezért működnek. Meg azért is természetesen, mert olyan könnyű azonosulni ezzel a kis csibésszel.”

IC Press


Nyúl Péter

vetítési időpontok:
2018. március 15-től, a magyarországi premierrel egy időben!
Jegyfoglalás: http://salgoapollo.hu/film/nyul-peter-433

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>