A könyvtől a filmig

2045-ben már mindenkit beszippant a világot átfogó virtuális játék, az OASIS, amelyben mindenki a maga választotta avatárjával vehet részt: és nem szembesül azzal a sivár valósággal, ami a játékon kívül várná.
Amikor az OASIS-t feltaláló és a céget alapító James Halliday meghal, a végrendeletéből kiderül, hogy elrejtett néhány titkot a rendszerben. Aki ezekre rátalál, mesés vagyont nyerhet.
Wade 18 éves, és egész életét a játékban töltötte. Nekivág a kalandnak, és nem törődik vele, hogy az élete a tét. De nemcsak az, amelyiket a játék számára használ… hanem a valódi is.

A múlt század nyolcvanas éveiben ki gondolta volna, hogy harminc év múltba állandóan az interneten lógunk majd, és valódi, vagy kitalált profilok mögé rejtőzve kommunikálunk ismerőseinkkel? De mi van, ha harminc év múlva a hálóra rákapcsolódva már át is alakulunk saját avatárunkká, és a valóság helyett a virtuális tér lesz életünk igazi színtere?

Ebből az alapötletből indul ki Ernest Cline Ready Player One című világsikerű regénye, amely beindította napjaink egyik legkiemelkedőbb filmesének, Steven Spielbergnek a fantáziáját.
„Ernest Cline egy látnok – szögezi le a többszörös Oscar-díjas rendező –, és úgy vélem, hogy a jövő, amit a regénye felrajzol, nincs messze a megvalósulástól.”

         Ernest Cline

„Steven Spielberg csodálatos filmjein nőttem fel és ha ő nincs, ezt a könyvet nem tudom megírni.”

 

 

 

 

 

                                 viszonozza a bókot Cline.

A történet 2045-ben játszódik, amikor az emberek egy OASIS nevű digitális univerzumba belépve bármilyen testet magukra ölthetnek, és azt tehetnek, amit csak akarnak. A munkanélküliségtől és túlnépesedéstől sújtott valódi világ nem sok örömöt kínál, a virtuális valóságban viszont korlátlanok a lehetőségek.
„De ha elmenekülünk a valóság elől, a valódi emberi kapcsolatokról is lemondunk – mutat rá Spielberg. – Ez a történet napjaink társadalmi jelenségeire is reflektál.”


Kristie Macosko Krieger producer, aki két évtizede Spielberg munkatársa, úgy véli, a film témája egyszerre aktuális és időtlen. „A Ready Player One szól többek közt a felnőtté válásról, az első szerelemről, önmagunk és mások elfogadásáról – fejtegeti a producer. – De mindeközben látványos, nagyszabású sci-fi, és ami talán legfontosabb: igazi Spielberg-film.”

„Az alapötletet egy Atarin futó régi videojátékból, az Adventure-ből merítettem – meséli Cline. – Ez volt az első játék, amiben egy úgynevezett „Húsvéti Tojást” rejtettek el: a tervező megalkotott egy titkos szobát a saját nevével, amit csak a legfurmányosabb játékosok találhattak meg. Imádtam Roald Dahl munkáit is, főleg Willy Wonka könyveket, és arra gondoltam, mi lenne, ha Willy Wonka édességek helyett videojátékokat tervezne. Egy ilyen különc milliárdos miféle rejtvényeket és csapdákat hagyna hátra a maga virtuális világában, hogy kiválassza méltó utódját?”
Cline milliárdosa a könyvben James Halliday, akit az Oscar-díjas Mark Rylance alakít.


Ready Player One

vetítési időpontok:
2018. március 29-től a mozi műsorán!
  Jegyfoglalás: http://salgoapollo.hu/film/ready-player-one-440

A film tartalma: A valóságban nincs semmi jó. Szerencsére nem is kell törődnünk vele. 2044-ben már mindenkit beszippant a világot átfogó virtuális játék, az OASIS, amelyben mindenki a maga választotta avatárjával vehet részt: és nem szembesül semmi rosszal, ami a játékon kívül várná. Amikor az OASIS-t feltaláló és a céget alapító James Halliday meghal, a végrendeletéből kiderül, hogy elrejtett néhány titkot a rendszerben. Aki ezekre rátalál, mesés gazdagságot nyerhet. Wade 18 éves, és az egész életét a játékban töltötte. Nekivág a kalandnak, és nem törődik vele, hogy az élete a tét. De nemcsak az, amelyiket a játék számára használ… hanem a valódi is.

A hatalmas sikerű regényből maga Steven Spielberg készített filmet, amely a mester nevéhez és a történethez méltó látványorgiát kínál: a segítségével rácsodálkozhatunk arra, hogy milyen lesz a Föld 20 év múlva – és milyen csodákra lesz képes a virtuális valóság.

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>