Valamikor 1975-ben

A mai fiatalok talán a történelemkönyvekből ismerhetik azt a „fogalmat”, hogy ötéves terv. A mai salgótarjáni Apolló Mozi épülete 1975-ben, az ötödik ötéves terv keretében valósult meg.

1975. április 4-én nyílt meg Salgótarjánban az új November 7. Filmszínház. A korábbi mozi innentől a „Régi November 7.” néven kereshették a nógrádi megyeszékhelyen élők, míg az újat, találóan az „Új November 7.” névvel illették. Igaz, ez az állapot csak áprilisban állt fent, mivel a régi mozi épületben 1975. májusában már nem volt vetítés. A régi, eredeti Apolló Mozi épületét le is bontották, az új buszpályaudvar kialakítása miatt (is).

A salgótarjáni Apolló Mozgó eredeti pompájában.

A régi November 7. filmszínház (volt Apolló Mozgó) 1970-es évek első felében. – Nógrádi Történeti Múzeum gyűjteményéből.

Ennyire azért ne „szaladjunk előre” az időben. Az építkezés ötlete már az 1970-es évek elején felmerült. Nem is csoda, hiszen 1974-ben 8 mozi működött Salgótarjánban. A mai Apolló (November 7.) mellett többek közt a Kohász, a Kossuth, az Öblösgyári illetve a József Attila filmszínház is várta a nézőket. Utóbbit Art Kino néven hirdették a Nógrádban, és Balasagyarmaton is ugyanazon filmek mentek a Megyei Moziüzemi Vállalat szervezésében.

Art Kino Salgótarjánban és Balassagyarmaton.

Az építkezés 1974-ben indult el, amiről a megyei napilap rendszeresen be is számolt. Az átadási határidő február 28-a volt.

Még augusztusban interjút készítettek „A mozi-jegypénztárossal”, Budai Jánosnéval, aki akkor már tizenhárom éve szolgálta a moziba járó közönséget. Már 1974-ben nagyon várta az új mozi megépülését: „Az új mozi megnyitásától azt hiszem nem csak mi, az itt dolgozók, de főként a közönség, a mostoha körülményektől.”

Egy hónap múlva már a Paragi Ferencet a Nógrád megyei Állami Építőipari Vállalat építésvezetőjét szólaltatták meg, aki a lapnak elmondta, hogy az ütemnek megfelelően folynak a munkálatok, valamint elmaradás nincs.

Az átadás előtti napokban persze már az avató ünnepségről hangoztak el információk a napilapban. A cikkből kiderült például, hogy a filmszakadásokat külön automata rendszer figyelte és, ha bekövetkezett, akkor “Türelmet kérünk – filmszakadás” szöveget vetített ki a vászonra.

Ma már kimondani is soknak tűnő, 500 férőhellyel adták át április 3-án (a nagy közönség számára április 4-én) a salgótarjáni új November 7. Filmszínházat, amiről a Nógrád másnap tudósított is: „A hazánk felszabadulásának 30. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségsorozat tegnap tovább folytatódott. Délután Salgótarjánban ünnepélyes keretek között adták át az új November 7. Filmszínházat. (…) Kispál József, az Állami Építőipari Vállalat igazgatója meleg szavakkal, emlékezett a 30. évfordulóról, s arról, hogy éppen legnagyobb nemzeti ünnepünk előestéjén adhatta át a kulcsot Fekete Nándornak a városi tanács elnökének a megyeszékhely új, több mint 500 személyes filmszínházának a bejáratánál. (…) A szalag átvágása után Kiss Imre, a moziüzemi vállalat igazgatója üzemeltetésre átvette az új létesítményt, majd a vendégek számára bemutatták a Felszabadítás című film 3. részét.”

    Az építkezésről 1974. augusztusában…

                                                                                              …és ugyanezen év novemberében.

    1975. áprilisában már programokkal tele a mozi épülete.

A salgótarjáni új panoráma mozi építkezése 1975-ben 24 millió 100 ezer forintba kerül. (Az engedélyezett összeg viszont 24 millió 200 ezer forint volt.) A filmszínházat Magyar Géza, a LAKÓTERV tervező mérnöke készítette el. Az akkori tudósítások szerint: „Falfelületeinek nagy részét dekoratív kerámiaburkolattal látták el. A szép új létesítményben korszerű, 75 milliméteres szuperszéles filmek vetítésére is alkalmas vetítőgépeket szerelnek be.”

   A moziról 1976. novemberében.

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>